Přístupnostní navigace

Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

FAST VUT Brno

Menu
  • Pro uchazeče Submenu
    • Pojďte na FAST
    • Nabídka programů
    • Přijímačky
    • Zápisy
    • Ambasadoři pro prváky (externí odkaz)
    • Studium MSc.
    • Přípravné kurzy
    • Den otevřených dveří
    • Celoživotní vzdělávání
    • Kontakt
    • Informace o zpracování osobních údajů (externí odkaz)

    E-přihláška

  • Pro studenty Submenu
    • Časový plán studia
    • Studijní programy
    • Předměty
    • FAQ
    • Příručka prváka (externí odkaz)
    • Studium a práce v zahraničí
    • Studentské spolky
    • Pracovní nabídky
    • Časopis Fasťák (externí odkaz)
    • Stipendia
    • Směrnice a předpisy
    • Stavební slovník
    • Kontakt
    • Závěrečné práce (externí odkaz)
    • Knihovnické informační centrum (externí odkaz)
    • Informace o zpracování osobních údajů (externí odkaz)

    Úřední hodiny Studijního oddělení

    • pondělí
      13:00 – 15:00
    • středa
      9:00 – 12:00
    • čtvrtek
      9:00 – 12:00

    Více o studijním oddělení

    Nepropásněte

    • 28. dubna 2025

      Startuje 6. ročník soutěže Cena podnikavosti studenta VUT!

    • 15. května 2025

      Mezinárodní kolo SVOČ 2025

    Kalendář akcí

  • Věda a výzkum Submenu
    • Úspěchy
    • Centra výzkumu
    • Oblasti výzkumu
    • Projekty
    • Projekty ESIF
    • Výsledky
  • Spolupráce s FAST Submenu
    • Firemní spolupráce
    • Zahraniční spolupráce
    • Spolupráce se školami
    • Služby fakulty
    • Absolventi
  • O fakultě Submenu
    • Plány budov
    • Organizační struktura
    • Lidé
    • Informační tabule
    • Pro média
    • Fakultní odborová organizace (externí odkaz)
    • Současnost
    • Historie
    • Sociální bezpečí
    • Kontakt

    Aktuality

    • Balneotechnika minerálních vod II - aktuální otázky z praxe

    • Den sportu na VUT

    Více aktualit

    Nenechte si ujít

    • 7. dubna 2025

      Výstava prací přihlášených do soutěže Stavba Jihomoravského kraje 2024

    • 28. dubna 2025

      Startuje 6. ročník soutěže Cena podnikavosti studenta VUT!

    Kalendář akcí

  • EN
  • Přihlásit se

    Přihlásit se

    • Studentský intranet (externí odkaz)
    • Fakultní Moodle (externí odkaz)
    • VUT intraportál (externí odkaz)
    • VUT mail na Office 365 (externí odkaz)
    • VUT mail na Google (externí odkaz)
    • Zaměstnanecký intranet (externí odkaz)
  • Hledat
  • EN

Zavřít

  1. FAST
  2. Věda a výzkum
  3. Úspěchy
  4. Detail úspěchu

Hořlavá chladiva a požární bezpečnost staveb

Obsah už je v archivu. Informace tak už mohou být neaktuální, či zavádějící.


Počátkem října 2023 Evropský parlament a Rada dosáhly prozatímní dohody, která povede ke konkrétnímu zákazu používání HFC a HFO, tedy chladiv na bázi fluoru, a úplnému vyřazení HFC do roku 2050. Co to znamená v praxi? V první řadě poplach v řadách specialistů z řad chladicí a klimatizační techniky. Hned za nimi zpozorněli specialisté požární bezpečnosti staveb.


Již od roku 2017, kdy na českém území vešla v platnost první verze EN 378, je zřejmé, že obor chladicí a klimatizační techniky zasáhne do oblasti požární bezpečnosti staveb více, než tomu bylo v předcházejících letech. Norma se vydala cestou snižování ukazatele GWP, tedy Global Warming Potential, potenciálu globálního oteplování. Pro chladiva, která byla používána v chladicích systémech, a tedy i v tepelných čerpadlech, v posledních téměř 50 letech bylo společné to, že byla, až na výjimky, nehořlavá. Tato vlastnost byla vyvážena faktem, že jejich vliv na životní prostředí měřený ukazatelem GWP byl značný. Dané hledisko však nebylo v minulých desetiletích hodnoceno. Nástupem nyní již ČSN EN 378 se vztah k hodnocení GWP změnil a bylo nutné v chladicích systémech používat látky s nízkým ukazatelem GWP. Tato chladiva však jsou více či méně hořlavá. S ohledem na stále se zvyšující teploty v letních měsících a na hledání nových cest ve větrání a vytápění, jsou chladicí systémy v budovách stále více využívány. Je tedy zřejmé, že jsou do budov nově dodávány hořlavé látky zvyšující požární riziko objektů. Další cesta započatá říjnem 2023 vede k úplnému zákazu chladiv na bázi fluoru, tedy ústupu od mírně hořlavých chladiv k chladivům hořlavým. Chladicí systémy se budou navracet k látkám, od nichž se upustilo před více než 50 lety, tedy k propanu, butanu a čpavku. Vlastní chladicí systémy nejsou svými technickými parametry na tento obrat nachystány, v budovách bude navýšeno požární riziko objemem hořlavých chladiv.


Touto problematikou se na Fakultě stavební zabývají Ing. Marie Rusinová, Ph.D. z Ústavu pozemního stavitelství, autorizovaná osoba v oboru požární bezpečnosti staveb, a Ing. Marian Formánek, Ph.D. z Ústavu technických zařízení budov, specialista v oboru chladicí a klimatizační techniky. Ve spolupráci se Svazem chladicí a klimatizační techniky a zainteresovaných firem v oboru chlazení vystoupili tito specialisté s popsanou problematikou a možnostmi jejího řešení v rámci XXXII. ročníku mezinárodní konference Požární ochrana 2023, kterou pořádala VŠB TUO, v rámci sekce Změny klimatu a požární prevence dne 6. září 2023. Důsledky nástupu hořlavých chladiv byly dále prezentovány na akci Seminář požární ochrany 202, který každoročně pořádá společnost Seidl, s.r.o. v Brně, letos ve dnech 3. a 4. října 2023. Nyní jsou hledány cesty, jak dále předávat informace a okrajové podmínky provázející využití hořlavých chladiv v budovách mezi odbornou veřejnost „chlaďařů“ i „požárníků“.

Sdílet Sdílet Sdílet

Zkrácený odkaz https://www.fce.vutbr.cz/veda-a-vyzkum/uspechy/343
Odpovědná osoba Ing. Marie Rusinová, Ph.D.
Datum publikování 9. listopadu 2023
  • 6 květen 2025

    BUTalent scholarship pro našeho studenta

  • 25 duben 2025

    Studující Fakulty stavební VUT uspěli v soutěži Stavba Jihomoravského kraje 2024

  • 23 duben 2025

    Metodický postup pro pásové střídání plodin je součástí platné legislativy

  • 7 duben 2025

    Zelené fasády zlepšují vzduch a snižují teplotu v rozpálených městech

  • 2 duben 2025

    Podcast Technicky vzato: Je nábytek z recyklovaného plastu umění, ekologie nebo byznys?

Všechny články

Odpovědnost: OPT / Mgr. Zita Štěpánová, Ph.D.

Pro uchazeče

  • Pojďte na FAST
  • Nabídka programů
  • Přijímačky
  • Zápisy
  • Ambasadoři pro prváky (externí odkaz)
  • Studium MSc.
  • Přípravné kurzy
  • Den otevřených dveří
  • Celoživotní vzdělávání
  • Kontakt
  • Informace o zpracování osobních údajů (externí odkaz)
  • E-přihláška (externí odkaz)

Pro studenty

  • Časový plán studia
  • Studijní programy
  • Předměty
  • FAQ
  • Příručka prváka (externí odkaz)
  • Studium a práce v zahraničí
  • Studentské spolky
  • Pracovní nabídky
  • Časopis Fasťák (externí odkaz)
  • Stipendia
  • Směrnice a předpisy
  • Stavební slovník
  • Kontakt
  • Závěrečné práce (externí odkaz)
  • Knihovnické informační centrum (externí odkaz)
  • Informace o zpracování osobních údajů (externí odkaz)

Věda a výzkum

  • Úspěchy
  • Centra výzkumu
  • Oblasti výzkumu
  • Projekty
  • Projekty ESIF
  • Výsledky

Spolupráce s FAST

  • Firemní spolupráce
  • Zahraniční spolupráce
  • Spolupráce se školami
  • Služby fakulty
  • Absolventi

O fakultě

  • Plány budov
  • Organizační struktura
  • Lidé
  • Informační tabule
  • Pro média
  • Fakultní odborová organizace (externí odkaz)
  • Současnost
  • Historie
  • Sociální bezpečí
  • Kontakt

Přihlásit se

  • Studentský intranet (externí odkaz)
  • Fakultní Moodle (externí odkaz)
  • VUT intraportál (externí odkaz)
  • VUT mail na Office 365 (externí odkaz)
  • VUT mail na Google (externí odkaz)
  • Zaměstnanecký intranet (externí odkaz)

Možná ještě hledáte

Centrum AdMaS
icon Centrum AdMaS (externí odkaz)
VUT
(externí odkaz)
Koleje a menzy
(externí odkaz)
CESA
(externí odkaz)

Fakulta stavební VUT v Brně

Fakulta stavební VUT v Brně

Veveří 331/95
602 00 Brno

www.fce.vutbr.cz
info@fce.vutbr.cz

  • Facebook (externí odkaz)
  • X (Twitter) (externí odkaz)
  • Instagram (externí odkaz)
  • YouTube (externí odkaz)
  • LinkedIn (externí odkaz)

Copyright © 2025 VUT v Brně Nastavení cookies

Prohlášení o přístupnosti Informace o používání cookies

Nahoru