Detail předmětu
Čištění odpadních vod z průmyslu
Akademický rok 2022/23
NPB021 předmět zařazen v 1 studijním plánu
NPC-SIV zimní semestr 1. ročník
Předmět navazuje na čištění odpadních vod. Cílem je seznámení s technologiemi pro čištění odpadních vod z potravinářského průmyslu. Po dvou úvodních kapitolách zabývajících se alternativními schématy průmyslových čistíren odpadních vod je podrobněji probíráno čištění odpadních vod ze zpracování cukru, výroby nápojů, zpracování ovoce a zeleniny, zpracování masa a drůbeže, mlékárenského průmyslu. Posluchači jsou seznámeni s technologiemi výroby jednotlivých produktů, se zdroji odpadních vod, doporučenými technologiemi čištění a návrhovými parametry.
Garant předmětu
Zajišťuje ústav
Cíl
Rozšíření znalostí problematiky čištění odpadních vod se zaměřením na potravinářský průmysl.
Znalosti
Student zvládne problematiku čištění odpadních vod se zaměřením na potravinářský průmysl.
Osnova
1. Úvod do čištění odpadních vod z potravinářského průmyslu, technologie výroby.
2. Zdroje odpadních vod, doporučené technologie čištění, alternativní schémata průmyslových čistíren odpadních vod.
3. Fyzikální procesy používané pro čištění odpadních vod z PP, chemické procesy používané pro čištění odpadních vod z PP.
4. Biologické procesy používané pro čištění odpadních vod z PP.
5. Exkurze – vodní hospodářství pivovaru.
6. Exkurze – vodní hospodářství vinařských závodů.
7.–9. Čištění odpadních vod ze zpracování cukru, nápojů, ovoce a zeleniny.
9.–10. Čištění odpadních vod z zpracování masa a drůbeže, z mlékárenského průmyslu, zpracování a finální likvidace kalů.
Prerekvizity
Chemie a technologie vody, čištění odpadních vod.
Jazyk výuky
čeština
Kredity
5 kreditů
semestr
zimní
Způsob a kritéria hodnocení
zápočet a zkouška
Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky
Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění stanoví každoročně aktualizovaná vyhláška garanta předmětu.
Nabízet zahraničním studentům
Nenabízet
Předmět na webu VUT
Přednáška
13 týdnů, 2 hod./týden, nepovinné
Osnova
1. Úvod do čištění odpadních vod z potravinářského průmyslu, technologie výroby.
2. Zdroje odpadních vod, doporučené technologie čištění, alternativní schémata průmyslových čistíren odpadních vod.
3. Fyzikální procesy používané pro čištění odpadních vod z PP, chemické procesy používané pro čištění odpadních vod z PP.
4. Biologické procesy používané pro čištění odpadních vod z PP.
5. Exkurze – vodní hospodářství pivovaru.
6. Exkurze – vodní hospodářství vinařských závodů.
7.–9. Čištění odpadních vod ze zpracování cukru, nápojů, ovoce a zeleniny.
9.–10. Čištění odpadních vod z zpracování masa a drůbeže, z mlékárenského průmyslu, zpracování a finální likvidace kalů.
Cvičení
13 týdnů, 2 hod./týden, povinné
Osnova
1. Úvod, zadání seminární práce.
2. Příklad 1 – Výpočet množství a znečištění průmyslových odpadních vod
3. Příklad 2 – Technologické schéma ČOV z výroby nápojů
4. Příklad 3 – Technologické schéma ČOV ze zpracování ovoce a zeleniny
5. Příklad 4 – Technologické schéma ČOV ze zpracování masa a drůbeže
6. Příklad 5 – Technologické schéma ČOV z mlékárenského průmyslu
7.–9. Odevzdání a prezentace seminárních prací.
10. Zápočet.