Stavební materiály všemi smysly!
V minulém měsíci byl Ústav technologie hmot a dílců zapojen do Noci vědců. Noc vědců má za úkol přiblížit a ukázat nejen dětem ale i dospělým, jak se věda prolíná naším oborem.
Letošním tématem bylo pojmout stavební materiály všemi smysly. Laboratoře jsme rozdělili do pěti stanovišť, kde bylo za úkol vždy určitým smyslem probádat jednotlivé fyzikální děje a materiály.
Prvním smyslem byl zrak. Zde si mohli návštěvníci pomocí termokamery prohlédnout své tělo v barvách. Protože právě díky těmto kamerám můžeme zobrazit infračervené záření těles tak, abychom je mohli vidět v různých barevných spektrech vzhledem k jejich teplotě. V praxi se pomocí termokamer zjišťují a ověřují například tepelné mosty v konstrukcích.
Druhé stanoviště se zabývalo sluchem. Určitě Vás vždy zajímalo, jakou silou dokážete vy nebo vaše ratolesti, zakřičet, zde jste si mohli zkusit změřit sílu vašeho křiku a porovnat ji s ostatními limity. Můžete jen hádat kolika návštěvníkům se podařilo překonat hranici 80 dB. Díky hodnotě hluku můžete do daného prostředí zvolit vhodnou zvukovou izolaci, tak aby tento hluk nerušil okolí.
Dalším smyslem byl čich. Zde bylo úkolem rozpoznat stavební materiály pouze pomocí čichu. Mezi jednotlivými pomůckami byla mimo jiné čerstvě zamíchaná malta, dřevo nebo třeba „odbedňovák“. Na každý materiál se mohli návštěvníci zeptat a zjistit, na co se používá nebo k čemu je vhodný.
Podobné poznávání čekalo návštěvníky i u stanoviště s hmatem. Jednotlivé schované materiály bylo nutné rozpoznat pouze pomocí hmatu. Můžete si myslet, že to byl jeden z jednodušších úkolů, ale dokázali byste poznat třeba pemzu jen po hmatu?
Posledním smyslem je chuť. Tento smysl byl v rámci stavebních materiálů celkem oříšek, ale protože jsou stavební materiály úzce spjaty se stavební chemií, vypůjčili jsme si od ní kapalný dusík. Kapalný dusík se používá například pro chemickou analýzu, spektrometry a tepelné analyzátory. Jeho teplota je - 196 °C, pro představu, co vlastně dokáže, mohli návštěvnicí ochutnat marshmallow nebo mandarinku, která byla v této látce na chvíli ponořena. A jak tyto dobroty chutnaly? To se můžete zeptat lidí z vašeho okolí. Účast byla tak hojná, že se někdo ve vašem kruhu blízkých určitě najde!
Short link | https://www.fce.vutbr.cz/en/research/achievements/151 |
---|---|
Responsible person | Ing. Karolína Jakubíková |
Published |